Det första man ser är bokens omslag. Är omslaget tillräckligt intressant vänder man oftast på boken och läser baksidestexten. Det är svårt att skriva en bra baksidestext. Den ska fylla många olika funktioner.

Jag läste någonstans att man har sju sekunder på sig att fånga läsaren. Sedan lägger den potentiella köparen ifrån sig boken. Alltså måste texten väcka både intresse och nyfikenhet, samt beskriva handlingen utan att avslöja för mycket. Den ska vara lagom gåtfull och snabbt ge en hint om vad det är för typ av bok. Den ska få läsaren att vilja läsa boken. På sju sekunder.

Eftersom jag vill ha ungefär samma upplägg på denna bok som på den första, vet jag att jag har cirka 700 tecken att förfoga över. Plats för ungefär 150 ord. Så vad fyller man ytan med? Tja, det finna olika upplägg och tekniker förstås. Frågor man kan ställa för att bena ut vad man vill: Vilken känsla ska förmedlas? Hur ska jag presentera huvudpersonerna och berätta om konflikten? Hur mycket ska jag avslöja? Avsluta med några ord om författaren? Om genren? Kanske göra ett utdrag ur boken? Ska jag avsluta med en fråga? Lämna utrymme för blurbs (omdömen)?

Så hur tänker jag?

Jag skriver ett utkast till baksidestexten först, alltså innan jag skriver boken. På så sätt samlar jag tankarna innan jag sätter igång. När boken är klar läser jag igenom baksidestexten, funderar över vad jag kan återanvända och skriver om. Många gånger.

Jag vet vilket upplägg jag vill ha. Vilka typer av baksidestexter jag tycker om och inte tycker om. Jag vill ha med vilka som är huvudpersoner och kort om vilken roll de har. Inledande händelse och spänning. Antydningar men inga avslöjanden. Gärna lite humor om det går. Dessutom att boken är en del i en serie. Allt detta vill jag ha med. På 150 ord … Därför oroar jag mig ofta för att jag avslöjat för mycket eller för lite. Så nu har jag pillat lite på texten till Alltid i din skugga igen …

Vad tror ni? Väcks det något intresse?

(Bye the way … Detta inlägg är på 358 ord …)